Followers

Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter

Tuesday, August 10, 2010

My Weight Progress

Kalau uolls tgok side bar blog ni, mesti nampak wt progress aku kan??

wt progress Huhuhu ~ sila jgn percaya yg itu ok..itu 9bulan yg lepas yer..skang ni??

Tak usah lah ditanya..tu pasal lah dh tak berupdate blog ni..semua nya dah ke laut ..Nanti2 lah aku cite yer..skang ni aku nak mula kan balik! Since aku pon dah tak breastfeed my baby, so blh lah berdiet sakan gile2 punya..

 

*setelah sekian lama tak berdiet, sure perut aku terkejut gile punya, knp lak tetiba kosong je..biasa nya overload..hahaha uolls ade tips tak cane nak mula kan diet,supaya perut aku ni tak tekejut.yelah mn tau, slh cara kang, mau penyakit lain yg jadik kang..share eyh kat sini ;p tq!

12 comments:

noradzlina.kamdani said...

chaiyok...

Nazlan said...

Tips diet paling mudah:

Tak payahlah pening2 nak sekat makan itu ini, kalau rasa nak makan, sila makan, takde larangan nak makan apa, cuma perkara mustahak yang kena ingat ialah RULE NO 1:

1) Makan Bila Lapar !!!

Masalah berat badan terjadi sebab kita makan suka2 masa tak kira samada perut lapar atau tak. Tuhan dah jadikan perut manusia mempunyai keupayaan comunicate dengan otak kalau PERLU. Ertinya kalau LAPAR dia akan keluarkan enzim bla bla bla, u carilah sendiri kat google.

Macam mana nak tau samada makanan yang kita makan tu dah cukup untuk perut atau tidak?. Caranya mudah..makan dengan perlahan, enjoy ur meal, makan sambil berborak2 dengan rakan, anak, suami bla bla bla. Sambil makan cuba pikir sejenak, perut rasa lapar lagi atau tidak? kalau takde rasa pedih, macam okay, maksudnya perut dah kenyang. SO BERHENTI !!!, JANGAN MAKAN LAGI !!!

Jangan berhenti bila dah sendawa, itu ertinya dah overflow, apatah lagi tak berhenti makan selagi makanan dalam pinggan tak habis, kunun sayang makanan tak habis, so kalau badan dah naik macam GUNI BERAS SIAM sape pulak nak sayang kita? hahahaha (bergurau ekk)

So panduan saya gitu ajer, benda ni tak akan bole ubah u jadi slim kering sepapan dalam masa 14 hari. Jadikan benda ni LIFESTYLE. Tak payah sibuk nak makan JUSMATE5 ke haper, mengarut semua tu, jangan tipu diri sendiri...INGAT !!!, nak kurus jangka panjang, kena diet jangka panjang, kalau banyak duit takpe, pegi buat sedut lemak, abih citer, memang efektif, tapi salah buat boleh MATI !!!. Kes dah banyak, cuma samada media lapor ke tidak, tapi terpulang masing2 lah.

Jadi saya roundup balik tip2 saya untuk u dan semua blogger yang baca:

1) Makan bila lapar.
2) Makanlah apa saje takde pantang.
3) Berhenti bila perut dah takde tanda lapar atau pedih.
4) Makan dengan perlahan, take time, tarik nafas, jangan gelojoh.
5) Ingat !!! bila2 masa kalau lapar sila makan, tak kiralah tengah malam pukul 3 ke 4 pagi terbangun rasa lapar, pegi cari makanan, tapi makan berpada2, bila dah rasa perut tak lapar atau tak pedih, BERHENTI !!!.

Kalau ikut tip2 nih, tak perlulah nak pegi bersenam ke, berpoco2 ke, dok umah dan pegi keje kat pejabat pun dah cukup. Saya dah amal dalam 7,8 bulan ni, kadang2 miss jugak bila terpaksa makan atas ajakan kawan, sedara, bla bla bla, tapi takpe, sekali sekala tak jadi masalah, yang menjadi masalah ialah diri kita sendiri.

So hasilnya adalah dapat kurang dalam 11kg skang, dulu saya 135kg skang dah 124kg. InsyaAllah sampai masa dapatlah saya kurangkan berat badan ni, tak perlu kelam kabut dan tergesa2. Ingat pesanan saya, LIFESTYLE !!!. Semoga semua berjaya

Terima Kasih
Nazlan

sall said...

Farra, sall bangga akan usahamu. Tapi ingat jaga kesihatanmu sebaik mungkin ye. Sall sambut cabaranmu. Sama2 lah kita berdiet.

[-suziey-] said...

mane update ni farra? hehe..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

wow..guna apa kak

Fir'aun NgebLoG said...

kunjungan persahabatan,
salam kenal dari bandung,
mohon sudi berkunjung balik,
terima kasih :-)

deqlis said...

stop diet kejap sebb preggy ke??

tahniah if yes!..

salam kenai...
jom register HB..

Melati said...

i tgh on diet skarang ni... hopefully boleh turun another 10kg in 3 months =)

Eyra Rizal: Your MUA said...

BASIC TO ADVANCE MAKEUP CLASS BY: EYRA RIZAL

VENUE 1: SHAH ALAM
DATE: 26TH MARCH 2011
FEES: RM350/PERSON

VENUE 2: JB
DATE: 17TH APRIL 2011
FEES: RM350/PERSON

VENUE 3:
SABAH
DATE: 24TH APRIL 2011
FEES: RM400/PERSON



SYLLABUS:

**INTRODUCTION TO PRODUCTS & TOOLS
**ANALYZING SKIN TYPES/COLORS & SHAPES
**FOUNDATION TYPES & COLORS WHICH SUITS THE SKIN
**SHADING & CONTOURING
**EYEBROW SHAPING
**2 BASIC EYESHADOW TECHNIQUES
**MORE TIPS & TRICKS WILL BE REVEALED DURING THE CLASS

HOW TO REGISTER??
SMS : [FULL NAME] space [IC NUMBER] space [VENUE] space [DATE] to 016-2128740

and kindly bank in your deposit payment RM200 to maybank account:
1580 8830 5272 (NORSHAHIRA SHAHRIZAL)

***** LAST REGISTRATION FOR SHAH ALAM : 25TH MARCH 2011
*****LAST REGISTRATION FOR JB : 13TH APRIL 2011
*****LAST REGISTRATTION FOR SABAH : 15TH APRIL 2011

MUA/MAKEUP INSTRUCTOR: EYRA RIZAL
ASSITANT: RIRIEY . N ( junior MUA)

MamaChia said...

diet jangan dipaksa...
pesan kak apa yg kita makan kena kunya lama2.
dan jangan tensyen..itu juga galakan tumbunya lemak.
"moga berjaya Dhelina"

Sidratul Muntaha said...

mana update lagi dik?!

Farra Dhelina said...

im cominggggggggg! :-)